“AİLE İÇİ İLETİŞİM, İHMAL, İSTİSMAR VE ŞİDDET” KONULU PANEL DÜZENLENDİ

Kırklareli Üniversitesi tarafından yürütülen ve Trakya Kalkınma Ajansınca Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında desteklenen TR21/19/SOGEP/0008 No'lu Nesiller Arası Gelişim Merkezi (NEGEM) faaliyetleri doğrultusunda topluma yönelik “Aile İçi İletişim, İhmal, İstismar ve Şiddet” konulu panel düzenlendi.

17 Kasım 2021 Çarşamba günü Rektörlük Kültür Merkezi Alt Salonda Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Serkan AKTEN moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Kırklareli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Çiğdem KURT konuşmacı olarak katıldı.

Ailenin en küçük toplumsal birim olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Serkan AKTEN, her ailenin sağlıklı, başarılı ve mutlu bireyler yetiştirme isteğinde olduğunu söyledi. AKTEN konuşmasında, aile içi iletişimde aile bireylerinin birbirlerini sevmelerinin ve birbirlerine değerli olduklarını hissettirmelerinin önemli olduğuna vurgu yaparak sürekli kavga eden ebeveynlerin çocuklarının ebeveynlerine olan güvenlerinin zamanla azaldığını belirtti. Okullardaki sorunlu çocukların çoğunun aile içinde sevgi ve ilgi alamayan çocuklar olduğunu kaydeden AKTEN, “Aile içi iletişimde hitap şekli çok önemlidir. Sıklıkla ‘Yaramaz, Tembel ve Sorumsuz’ gibi kelimeler duyan çocuklardan olumlu bir davranış bekleyemezsiniz. Hitap şeklimiz karşımızdakine verdiğimiz değeri gösterir” dedi.

Kırklareli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Çiğdem KURT ise dünyada en az 3 kadından 1’inin fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığına dikkat çekerek dünya çapında kadın cinayetlerinin %38’inin kadınların eşi veya birlikte yaşadığı kişiler tarafından gerçekleştirildiğini aktardı. KURT konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Türkiye’de şiddet mağduru kadınların yalnızca yüzde 11’i yaşadığı şiddete ilişkin resmi makamlara başvuruda bulunmuştur. Buzdağının görünen kısmının sadece %11 olduğu, başvurmayan çok büyük bir kitlenin var olduğu, oranın artırılabilmesi için farkındalığın artırılması önemlidir. Çocukların şiddete tanık olma ya da maruz kalması aynı zamanda çocuk ihmal ve istismarı olarak değerlendirilmektedir. Çocuklar şiddetin nedenini kendisi olarak görme ya da annesini şiddetten koruyamama düşüncelerini çok yoğun yaşamakta ve bu suçluluk duygusu çocuklar üzerinde birçok sorunlara temel olabilmektedir.  

Kadına yönelik şiddetten, doğum öncesi dönemden itibaren her yaştan çocuğun etkilenmesi söz konusudur. Şiddetin normalleşmesi, gelecek nesillere zarar vermektedir. Bu durum ilerleyen dönemde kız çocukları açısından ‘potansiyel mağdur’, erkek çocukları açısından ‘potansiyel şiddet uygulayan’ sonucunu doğurabilir. Çocuklukların da şiddete maruz kalmış/tanık olmuş bireylerin ilerleyen yaşlarda şiddet uygulama riski diğer bireylere göre yüksektir.

Çocuklar, evde ya da kamusal alanda şiddetin hiç bir türüne ve hiç kimseye uygulandığına tanık olmamalı, şiddete maruz kalmamalıdır.”

KURT, sözlerini şiddete maruz kalanların başvurabileceği kurumları belirterek tamamladı.

Panel, soru-cevap kısmı ve günün anısına katılımcılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.

 

 

 

“AİLE İÇİ İLETİŞİM, İHMAL, İSTİSMAR VE ŞİDDET” KONULU PANEL DÜZENLENDİ