"AKILCI İLAÇ KULLANIMI VE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI" KONULU PANEL DÜZENLENDİ

Üniversitemiz tarafından yürütülen ve Trakya Kalkınma Ajansınca Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında desteklenen TR21/19/SOGEP/0008 No'lu Nesiller Arası Gelişim Merkezi (NEGEM) faaliyetleri doğrultusunda topluma yönelik "Akılcı İlaç Kullanımı ve Sağlık Okuryazarlığı" konulu panel düzenlendi.

25 Kasım 2021 Perşembe günü 3. Merkezi Derslik Konferans Salonunda Üniversitemiz Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü Yaşlı Bakımı Programı  Öğretim Görevlisi Mustafa HELVACI moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele; Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk YORULMAZ ve Türk Eczacıları Birliği 40. Bölge Kırklareli Eczacı Odasından Dr. Ecz. İpek ALADAĞ KURŞUN konuşmacı olarak katıldı.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk YORULMAZ panelde, “Doktorumun Söylediklerini Anlayamıyorum” başlıklı bir konuşma yaptı. Sağlıkla ilgili güvenilir bilgiye ulaşabilmek, o bilgiyi anlayabilmek, yorumlayabilmek, değerlendirebilmek ve edinilen bilgileri var olan ya da karşılaşılabilecek sorunlar konusunda kullanabilme hususunda sağlık okuryazarlığının önemine değinen YORULMAZ, Türkiye Sağlık Okuryazarlığı araştırmasına göre her 3 yetişkinden ikisinin sağlık okuryazarlığı seviyesinin yeterli düzeyde olmadığını ifade etti. “Kendi sağlığımızın sorumluluğunu üstlenmedikçe sağlıklı bir birey olmamız mümkün değildir” diyen YORULMAZ, Sağlık personeli olmayanların açıklamaları ve önerilerinin kaynağı belli olmayan bilgilerin, basılı ve görsel medyada kaynağı belli olmayan reklam ve yazıların açıklamaların dikkate alınmaması gerektiğini aktardı. YORULMAZ, doğru bilginin üniversitedeki hekim öğretim üyelerinin, Türk Tabipler Birliği, Türk Eczacılar Birliğinin, Dünya Sağlık Örgütünün ve başvuran doktorun, hemşirenin ya da eczacının açıklamalarından ulaşabileceğini söyledi.

“Yaşlılarda Akılcı İlaç Kullanımı”na dikkat çeken Türk Eczacıları Birliği 40. Bölge Kırklareli Eczacı Odasından Dr. Ecz. İpek ALADAĞ KURŞUN ise dünya ilaç sektörünün büyümesinin sağlık hizmetlerindeki artışa, demografik değişime, sosyal küreselleşmeye, ortalama yaşam süresinin artışına ve hastalık partnerlerindeki değişime bağlı olduğunu belirtti. Akılcı ilaç kullanımının bireylerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozda, en düşük maliyetle ve basit bir kullanım yoluyla kullanabilmelerini sağlamak olduğuna vurgu yapan KURŞUN;

“Akılcı olmayan ilaç kullanımı nedeniyle hastalık ve ölümlerde artış görülebilir, ilaçların yan etki riski artabilir, ülke kaynaklarının yanlış tüketilmesiyle temel ilaçlara bile ulaşılabilirlik azalabilir, ilaçlara karşı direnç gelişebilir ve yeni tedavi seçeneklerine gereksinimin artar. Yaşlıdaki ilaç tedavisinin temel amacı; Yaşlının akut ve kronik hastalıklarının tedavisi, bağımlılıklarının önlenmesi ya da en aza indirgenmesi, yaşam kalitesinin en üst düzeye çıkarılmasıdır. Yaşlı bireyler ilaçlara bağlı yan etkiler konusunda daha hassas ve savunmasızdır. Hekimler özellikle yaşlı hastalara ilaç yazarken yeni başlanan ilacın risk ve yararlarını tartarak çok tedbirli olmalıdır. İstenmeyen ilaç olayları, önemli morbidite ve yüksek oranda hastaneye yatışla sonuçlanır. Yaşlı hastaların ilaç listeleri, düzenli aralıklarla endikasyon ve yan etkilere odaklanarak gözden geçirilmelidir” dedi. KURŞUN sözlerini akılcı ilaç konusunda bilinmesi gerekenleri sıralayarak tamamladı.

Panel, soru-cevap kısmı ve günün anısına katılımcılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.

 

Panelden Görseller

"AKILCI İLAÇ KULLANIMI VE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI" KONULU PANEL DÜZENLENDİ