Haberler
Üniversitemiz Nesiller Arası Gelişim Merkezinin (NEGEM) organizasyonuyla “COVID-19 Pandemisi ve Toplumda Biyo-Psiko-Sosyal Etkileri” konulu konferans düzenlendi.
28 Haziran 2021 Pazartesi günü Üniversitemiz Sağlık Yüksekokulu Sağlık Yönetimi Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Yeliz MERCAN moderatörlüğünde gerçekleştirilen çevrimiçi konferansa Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk YORULMAZ konuşmacı olarak katıldı.
Prof. Dr. Faruk YORULMAZ konuşmasında COVID-19 pandemisinin hayatımızı nasıl değiştirdiği üzerinde durdu. YORULMAZ, salgın hastalıklarda ortaya çıkabilecek tepkilere de dikkat çekerek; “Salgınlarda yaşanan ölüm korkusu, uykusuzluk, kabus görme, olumsuz haberlerden etkilenme ve felaket senaryoları düşünceleri, hastalığın yakınlarına bulaşacağı korkusu, öfkelenme, suçluluk duyma, ümitsizlik ve yalnızlık şikayetlerine ‘Akut Stres Bozukluğu’ adı verilmektedir. Doğal afetler çoğunlukla kısa sürede olup biterken Korona Virüs gibi salgınların etkileri bazen aylar hatta yıllar sürebilir. Bu sebeple de olumsuz etkileri daha derin olmaktadır.
Salgınlar, insanlarda sağlıklı düşünme ve karar vermeyi engellemektedir. Ancak aşırı kaygılı davranışlar vücutta kortizol hormonunun daha fazla üretilmesine neden olmaktadır. Bu da diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıkları şiddetlendirerek bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır” dedi.
YORULMAZ, COVID-19 pandemisinin hem hastalar hem de aileleri için bilinmezliklerle dolu yoğun kaygı ve stres içeren yorucu ve yıpratıcı bir süreç olduğunu söyledi.
Konuşmasında son olarak aşının en etkili korunma yolu olduğunu vurgulayan YORULMAZ, Türkiye’deki aşılama oranlarını da katılımcılarla paylaştı.
Konferansın sonunda Dr. Öğr. Üyesi Yeliz MERCAN, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk YORULMAZ, Kırklareli Merkez, Lüleburgaz Huzurevi ve diğer tüm katılımcılara katılımları için teşekkürlerini sundu.